I år firar vi 80 år med frågesport i Sverige sedan starten med Gösta Knutssons radioprogram ”Vem vet vad?” 1938. Svarsdepartementet guidar genom och gör nedslag i den svenska quizhistorien.
I år är det 80 år sedan vi började med frågesport i Sverige. I alla fall var det 80 år sedan som begreppet ”frågesport” började användas. Enligt Nationalencyklopedin var det i Aftonbladet den 15 december 1938 som man först nyttjade ordet för att beskriva radioprogrammet ”Vem vet vad?”. Programmet sändes i Sveriges Radio (som då gick under namnet AB Radiotjänst) och var en tävling i allmänbildning som leddes av Gösta Knutsson.
Knutsson var ordförande i studentkåren vid Uppsala universitet, och i det uppdraget ingick att vara ombud för Radiotjänst. Redan 1937 började han läsa sina berättelser om Pelle Svanslös i radion, vilka sedan publicerades i en lång rad böcker med start 1939. Att det första ”Vem vet vad?”-programmet var en match mellan två femmannalag från Göteborgs respektive Stockholms nation vid Uppsala universitet var således inte så konstigt. Gösta Knutsson följde upp ”Vem vet vad?” med en rad andra frågesporter i radio. Totalt lär han ha sänt runt 5.000 frågesportprogram.
Knutsson gjorde även andra folkbildande och underhållande radioprogram, och skrev förutom Pelle Svanslös-böckerna även om karaktärer som till exempel Nalle Lufs och Pigge Lunk. Han jobbade också som översättare och skrev manus till den allra första julkalendern i tv, ”Titteliture” från 1960. Gösta Knutsson föddes den 12 oktober 1908 och dog den 4 april 1973. För oss frågesportare är Gösta Knutsson en central person genom sin idoga insats för att sprida frågesporten till den folkrörelse den är i dag.